voorbereiding
Blog

Voorbereiding

Stel, je hebt besloten om te beginnen met een suikervrije levensstijl en gaat de uitdaging aan: 30 dagen zonder suiker! Hoe begin je daar? In deze blog vertel ik je hoe je je het beste kunt voorbereiden op de 30 dagen zonder geraffineerde suiker:

 1. Schrijf op waarom je dit wil doen
  Je zult soms heus moeilijke momenten gaan krijgen, dus het is belangrijk om te weten waarom je dit wil doen. Als je weet waarom je dit wil doen kun je je doel voor ogen houden gedurende de 30 dagen.
 2. Hou een aantal dagen een eetdagboekje bij.
  Zorg ervoor dat je eerst inzicht krijgt in je huidige voedingspatroon. Wat eet je, op welke momenten, welke hoeveelheden gebruik je en wat doe je als je een feestje hebt? Het is makkelijker om vanuit je huidige voedingspatroon enkele veranderingen door te voeren dan te denken dat je het ‘helemaal opnieuw moet beginnen’.
 3. Pak je agenda erbij
  Ga na hoe de komende maand eruit zal zien. Heb je verjaardagen op de planning staan, weekendjes weg of familiebijeenkomsten? Je kunt je nu al gaan voorbereiden op die (moeilijkere) momenten. Zorg ervoor dat je suikervrije alternatieven hebt op de momenten waarvan je weet dat je het moeilijk gaat krijgen door bijvoorbeeld zelf muffins te maken in plaats van taart te eten op een verjaardag.
 4. Kijk in je keukenkastjes en check alle producten op suikers
  Trek alle keukenkastjes open en bekijken de ingrediëntenlijsten. Zit er een hoop suiker in, zorg dan dat je het niet meer in huis hebt zodra je ‘suikervrij’ wil gaan eten. Je hoeft het niet weg te gooien, maar maak er de voedselbank bijvoorbeeld blij mee. Als je deze producten niet langer in huis hebt zal je ook minder in de verleiding komen om ze te gebruiken. Houd ook niets achter voor je kinderen of partner, grote kans dat jij ze toch zult opeten wanneer je in de verleiding komt.
 5. Kies gezonde vervangers
  Zorg ervoor dat je gezonde vervangers achter de hand hebt voor als je zoete trek krijgt. Dit kunnen zelfgemaakte (suikervrije) muffins zijn, maar ook fruit, noten of snackgroenten (tomaat, komkommer, worteltjes). Richt je ook vooral op wat je wel kunt eten in plaats van wat je niet zou ‘mogen’ eten.
 6. Maak een weekmenu
  Plan de eerste week vooruit en doe alle boodschappen. Mogelijk voel je je de eerste week niet helemaal fit en wil je het liefste onder een dekentje op de bank kruipen. Juist als je je zo voelt is het heel belangrijk om gezonde voeding binnen te krijgen, dat helpt bij het herstel en afvoeren van afvalstoffen. Pas op met alles wat in een pakje, zakje of bakje zit. Vaak is hier suiker aan toegevoegd. Hetzelfde geldt voor kant-en-klare saladedressings en beleg zoals jam (ook al staat er vaak ‘alleen natuurlijke suikers’ op het potje vermeld). Kies voor volle en verse producten en zo min mogelijk verpakte producten. Je zult je vanaf nu vooral op de (verse) groenten- en fruitafdeling bevinden!
 7. Bouw langzaam af
  Zorg dat je je goed voorbereid op je suikervrije maand. Een goede voorbereiding is het halve werk. Omdat suiker bijna overal te vinden is in onze maatschappij moet je goed voorbereid zijn op bepaalde situaties. Neem ook zeker de tijd (een week ongeveer) om af te bouwen voordat je begint. Probeer koek, snoep en chocolade al te laten staan, net als alcohol. Bouw ook de tussendoortjes alvast af.
 8. Geniet!
  Vergeet vooral niet te genieten van het proces. Probeer je te richten op wat je kunt eten in plaats van wat je niet zou kunnen eten. Dat geeft alleen maar onnodige stress en we willen het ons lichaam juist niet moeilijker maken. Misschien ervaar je in de eerste week wat afkickverschijnselen (gevoel van griep, vermoeid, koud, humeurig, etc.) maar daarna zal je al snel verbetering gaan voelen. Geniet van het feit dat je je lijf beter aan zult gaan voelen!

Wat denk jij ervan, durf je het nog aan na het lezen van deze blog?

 

Vorig bericht Volgend bericht

Dit vind je misschien ook lekker