Blog

Vet eten maar niet vet worden

Vetten, moet je die nu wel of niet eten? En hoeveel mag je er dan van? Allemaal heel onduidelijk, we zien door de bomen het bos niet meer, wat moeten we nu doen?

We zijn bang gemaakt voor vetten. Vetten zouden ons dik maken en zijn slecht voor hart- en bloedvaten, beweert ‘men’. Mede daardoor zijn veel mensen de afgelopen 30 jaar steeds minder vetten gaan eten. Maar is dit wel goed voor ons?

Inmiddels is er veel grootschalig onderzoek gedaan waaruit blijkt dat bepaalde vetten gezonder zijn dan we altijd hebben gedacht, én dat niet vetten maar suikers en geraffineerde koolhydraten de veroorzakers zijn van zowel obesitas als hart- en vaatziekten.

Bedenk ook dat je lichaam een fabriekje is waarin allerlei ingewikkelde processen plaatsvinden. Roomboter bijvoorbeeld (of een ander vet) wordt niet rechtstreeks onder je huid geplakt als extra vet. Het wordt in je maag afgebroken, vermengd met andere sapjes zoals maagzuur en gal, waarna het in je darmen wordt omgevormd tot stoffen die je lichaam kan gebruiken als bouwstof of als energie. Vanuit je darmen komen deze stoffen in je bloed en van daaruit worden ze naar de behoeftige cellen vervoerd. Let wel op: er zijn gezonde en ongezonde vetten en het is belangrijk om de verschillende soorten te kennen.

Van transvetten is bekend dat ze wél de kans op een hartaanval verhogen. Ze belasten de lever en als bouwstof hebben we er niks aan. Transvetten ontstaan bij het hard maken van vloeibare, plantaardige oliën. Transvet ontstaat bij het maken van margarines of vetten voor de banketindustrie, kant- en klaarpakjes voor sauzen en soepen, droge koffiemelkpoeder e.d. Ga er maar vanuit dat alle fabrieksmatig geproduceerde zoetigheid zoals koekjes en cake, maar ook veel kant-en-klaarproducten en fastfood allemaal transvetten bevatten. Ongemerkt krijgen we vaak te veel transvetten binnen.

Margarine en halvarine zijn sterk bewerkte producten op basis van meestal zonnebloemolie. Ze zijn synthetisch samengesteld en je lichaam herkent ze niet als voedsel. Vermijd ze dus, ongeacht hoe hard de producent roept dat ze gezond voor je zijn. Dat zijn ze niet.

Kortom: laat je niet teveel leiden door de kreten van producenten die met name op marketing gericht zijn. Blijf zoveel mogelijk weg van fabrieksmatige geproduceerde producten en ga voor de goede vetten zoals kokos-, palmolie en olijfolie.
(bron:www.energiekevrouwenacademie.nl)

 

Vorig bericht

Dit vind je misschien ook lekker