suikerklontjes
Geen categorie

Schuilnamen van suiker

Wanneer je geraffineerde suiker wilt vermijden zal je de etiketten moeten gaan lezen. In het begin kost dit veel tijd en kan het best lastig zijn.

Je kunt het beste beginnen met de ingrediëntenlijst. Ingrediëntenlijsten zijn opgebouwd naar hoeveelheid. Het ingrediënt dat het meest aanwezig is in het product, staat als eerste, gevolgd door de tweede op de tweede plaats. Zo kun je zien wat veel en weinig aanwezig is in het product.

Als een product meer dan 5 ingrediënten heeft (en een hoop ingrediënten waar je nooit van hebt gehoord), kun je er vanuit gaan dat het behoorlijk bewerkt is en kun je het misschien beter laten staan. En natuurlijk als er suiker in zit. Daarom hieronder enkele schuilnamen die fabrikanten gebruiken voor suiker:

– Ahornsiroop / Maple syrup
– Basterdsuiker
– Bruine suiker
– Cassonade
– Dadelstroop
– Demerara
– Dextrose
– Druivensuiker
– Fructosestroop
– Geleisuiker
– Glucose- / Fructosestroop
– HFCS (High Fructose Corn Syrup)
– Honing
– Invertsuiker
– Kandij (-suiker)
– Karamel
– Kristalsuiker
– Mais(mout)stroop
– Maltodextrine
– Melasse (-stroop)
– Oerzoet
– Rietsuiker
– Rijststroop
– Ruwe rietsuiker
– Sacharose
– Speltstroop
– Sucranaat
– Sucrose
– Tarwestroop (Wheat Syrup)
– Vanillesuiker

En dan is het soms nog best lastig, want waar ligt de grens? Er zijn toch ook ‘natuurlijke suikers’? En ‘spelt- en dadelstroop’ klinken toch heel gezond? Om te bepalen of je het wil gebruiken of niet, kun je het beste letten op waar het product van gemaakt wordt, en ook op de bewerking die aan een product vooraf gaat. Via Google kun je vaak veel informatie vinden. Als een product veel handelingen heeft ondergaan (indikken, filteren e.d.), kun je het misschien beter overslaan. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat rijststroop vaak gemaakt wordt van witte rijst. Daarnaast is het natuurlijk ook een persoonlijke situatie: waar kun je wel of niet goed tegen?

Hoe ver wil jij gaan in het vermijden van geraffineerde suikers? Laat het me vooral weten!

Vorig bericht Volgend bericht