Cantuccini (8)
Desserts, Snacks

Italiaanse amandelkoekjes

Samen met mijn vader deel ik een liefde voor cantuccini koekjes. Maar, zoals iedereen weet, zitten die bomvol suiker. Ik eet ze dan ook zeer sporadisch, maar de liefde blijft.

Je kunt je misschien iets voorstellen van mijn blijdschap toen ik op Focus on Foodies een recept zag voor suikervrije (lees: vrij van geraffineerde suikers) cantuccini koekjes! Dat moest ik meteen proberen, niet alleen omdat ik ze zelf zo lekker vind, maar ook omdat ik mijn vader ervan probeer te overtuigen dat suikervrij écht heel lekker kan zijn!

Omdat ik niet glutenvrij hoef te eten is dit recept net even iets anders dan het origineel bij Focus on Foodies, maar ook superlekker!

Ingrediënten:
– 200 gram speltmeel (ik ben erg tevreden over het ‘Spelt Banketmeel’ van Home Made Ambacht, dat ze bij Jumbo verkopen)
– 50 gram palmsuiker
– 100 gram ongebrande amandelen
– 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
– ½ theelepel baking soda (let op: dit is iets anders dan bakpoeder!)
– 2 eieren
– 40 ml plantaardige melk (ik heb havermelk gebruikt)
– 1 citroen
– snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de meel, palmsuiker, wijnsteenbakpoeder, baking soda en de snuf zout in een kom. Rasp de citroen en doe dit ook in de kom.
Pak 1 ei en splits het eigeel van het eiwit. Klop het eiwit samen met het andere ei los.
Doe het losgeklopte ei bij het meel in de kom. Schenk er ook de melk bij. Roeren maar!
Hak vervolgens de amandelen (in grove stukken is het lekkerste) en voeg deze bij het mengsel. Kneed tot een (plakkerig) deeg.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg twee plakken. Dit is een plakkerig werkje, maar als je de plakken bestrijkt met het overgebleven eigeel zul je merken dat het daardoor iets beter uitsmeerbaar wordt.

Bak in zo’n 15 minuten goudbruin. Houd zelf even in de gaten of het te hard gaat of niet. Haal uit de oven, laat even afkoelen en draai dan de plakken om. Bak deze nog zo’n 10 minuten in de oven. Hierna haal je de plakken weer uit de oven, laat even afkoelen en snijd je ze in de breedte in stukken. Voel even hoe hard ze zijn. Moet het nog harder, leg dan de stukken met de zijkant naar boven op de bakplaat en bak nog zo’n 5 minuten.

Tijdens dit hele proces moest ik steeds voor alle zekerheid even proeven…en nog eens proeven..en nog een stukje om te proeven…kortom: moeilijk vanaf te blijven! Vandaar dat ik mijn vader met zeker de helft van de koekjes ga verrassen. Enjoy!

Volgend bericht

Dit vind je misschien ook lekker